MELASA
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ
Search

Czym jest melasa?


Melasa jest gęstą i lepką cieczą o brązowej barwie i zapachu karmelu. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest duża zawartość cukrów (nawet do 60-70% w suchej masie), w tym przede wszystkim sacharozy, a więc składników ulegających szybkiej fermentacji w żwaczu.

Około 8-9% suchej masy stanowią składniki azotowe (białko ogólne) o bardzo dużej podatności na rozkład w żwaczu.






Jak powstaje melasa ?

W cukrowni w czasie produkcji cukier jest odwirowywany z zagęszczonego soku buraczanego.  Melasa to po prostu odciek pozostały po tym odwirowaniu.

Z punktu widzenia cukrowni melasa to jest to z czego już nie opłaca się odzyskiwać cukru.

Oto w jaki sposób powstaje melasa:

Obraz
Czytaj podobne:
KIEDY ZACZĘTO STOSOWAĆ MELASĘ.
NAJNOWSZE BADANIA DOTYCZĄCE MELASY
JAK STOSOWAĆ MELASĘ
JAKĄ MELASĘ MOŻNA KUPIĆ W POLSCE?
Strona Główna
O Nas
Kontakt
Jesteśmy dystrybutorem certyfikowanej melasy buraczanej do zastosowania w branży mleczarskiej.
Nasi Klienci to producenci mleka, firmy z branży rolnej i przedsiębiorstwa przemysłowe.
Obsługujemy Klientów z całej Polski poprzez sieć dystrybutorów, jak i indywidualnie.
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ