MELASA
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ
Search

Melasę stosowano w żywieniu bydła od wieków. Dziwią więc pytania hodowców,
czy melasa nadaje się dla krów mlecznych ?

Wynika to z faktu, że przez wiele lat prawie całą melasę produkowaną w polskich cukrowniach eksportowano. Dzisiaj, kiedy produkcja mleka stała się bardziej dochodowa, melasa wraca do łask.



MELASA, A RUM

Rum to trunek o zawartości alkoholu do 81% i dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników.
Jest on produkowany z soku trzciny cukrowej lub z melasy. Melasa z kolei jest ubocznym produktem w procesie produkcji cukru spożywczego. Pomysł aby produkować rum, nie z soku trzcinowego ale z melasy był jedną z najważniejszych optymalizacji procesu produkcyjnego wymyślonych przez angielskich kolonistów. Zarabiali więc nie tylko na cukrze ale i na alkoholu – szybko stali się arystokracją nowego świata.

Do melasy dodaje się drożdży, fermentuje, a uzyskaną miksturę destyluje.  Sam proces fermentacji pozwala na uzyskanie jedynie 15-16% alkoholu – wyższe stężenie zabija drożdże. Jak więc widzisz cukier, melasa i rum są ze sobą ściśle związane.



RUM Z BURAKÓW CUKROWYCH


Rum z buraków cukrowych był całkiem popularny w Polsce (rum Senorita) i Czechosłowacji. "Rum Tuzemsky" nadal zresztą dolewany jest do herbaty w górach za naszą południową granicą.

Po przystąpieniu tych krajów do Unii Europejskiej
nie jest to już rum, a "Um", bo państwa Unii Europejskiej uznają, że rumem można nazwać wyłącznie trunki produkowane z trzciny cukrowej.

Dostosowanie się producentów do unijnych przepisów miało też ten skutek, że z rynku europejskiego zniknął mocny trunek w wersji oryginalnie otrzymywanej w karaibskich destylarniach - zastąpiono go wersją rozcieńczoną do 37,5 - 40%, zgodnie z unijną normą.




Czytaj podobne:
KIEDY ZACZĘTO STOSOWAĆ MELASĘ.
NAJNOWSZE BADANIA DOTYCZĄCE MELASY
JAK STOSOWAĆ MELASĘ
JAKĄ MELASĘ MOŻNA KUPIĆ W POLSCE?
Strona Główna
O Nas
Kontakt
Jesteśmy dystrybutorem certyfikowanej melasy buraczanej do zastosowania w branży mleczarskiej.
Nasi Klienci to producenci mleka, firmy z branży rolnej i przedsiębiorstwa przemysłowe.
Obsługujemy Klientów z całej Polski poprzez sieć dystrybutorów, jak i indywidualnie.
  • Strona główna.
  • O nas
  • Kontakt
  • Gdzie kupić ?
  • Sklep
  • Zamówienie za pobraniem
  • Gwarancja 150%
  • Zawory
  • Atesty do pobrania
  • FAQ